Haal meer fiscaal voordeel uit 2020

We naderen het einde van het jaar en daarmee ook de deadline om uw pensioenverzekeringen te optimaliseren voor 2020. Wilt u genieten van een maximaal fiscaal voordeel, ga dan aan de hand van onderstaande checklist na of uw fiscale mogelijkheden al volledig benut zijn.
 

1. Pensioensparen

De federale regering heeft onlangs besloten om de jaarlijkse indexatie van de premie voor pensioensparen te bevriezen vanaf 2021 en dit tot en met 2023.

Desondanks blijft dit een interessante manier van sparen. Wie de maximale premie van € 990 volstort voor eind 2020, geniet van een fiscaal voordeel van 30% voor pensioensparen. U kunt er ook voor kiezen om maximaal € 1.270 te storten, wat u recht geeft op een fiscaal voordeel naar 25%. Welke formule er voor u het meest interessant is bespreken we graag met u in een persoonlijk gesprek.

 
 

2. Langetermijnsparen

Ook via langetermijnsparen kunt u een fiscaal voordeel genieten tot 30%, afhankelijk van uw inkomen en gezinssituatie.

Door een recente beslissing van de federale overheid werd de maximale premie teruggeschroefd van € 2.390 naar € 2.350. En dit niet alleen voor 2020, maar tot en met 2023.

Laat dit fiscaal voordeel niet aan uw neus voorbijgaan en stort nog € 2.350 voor het einde van het jaar. Al teveel gestort? Uw verzekeringsmaatschappij zal dit met u bespreken. 

Pensioensparen en langetermijnsparen zijn fiscaal interessante oplossingen voor particulieren en zelfstandigen. Voor een eenmanszaak of vennootschap bestaan nog bijkomende oplossingen zoals VAPZ, POZ en/of IPT.

 

3. Vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ)

Het afsluiten van een VAPZ of sociaal VAPZ is een fiscaal voordelige manier om een extra pensioen op te bouwen als zelfstandige. 

De maximale aftrekbare premie bedraagt:

VAPZ = € 3.291,30 (8,17% van uw netto-inkomen van 3 jaar terug)

sociaal VAPZ = € 3.786,81 (9,40% van uw netto-inkomen van 3 jaar terug)

 
Heeft u dit jaar uitstel van uw sociale bijdragen moeten vragen, dan nog heeft u recht op dit fiscaal voordeel. U dient wel uw sociale bijdragen in 2021 te betalen.
 
 

4. Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) 

Heeft u een eenmanszaak en maakt u reeds gebruik van voorgaande oplossingen? 

Dan kunt u nog via een POZ uw pensioenkapitaal verder opbouwen. Deze bijkomende oplossing biedt u ook tal van voordelen:

U kunt zelf bepalen hoeveel u hierin wil storten, rekening houdend met de 80%-regel;

De premie is aftrekbaar als beroepskost;

U krijgt 30% fiscaal voordeel op de gestorte premie.

 
 

5. Individuele pensioentoezegging voor zelfstandigen met een vennootschap (IPT)

Heeft u een vennootschap, dan is een IPT voor u de beste manier om uw pensioenkapitaal verder aan te vullen.

Indien uw boekjaar afsluit vóór 31/12/2020, dan doet u er goed aan om de 80%-regel te laten nakijken om zeker te zijn dat uw fiscaal voordeel volledig wordt benut.

De 80%-regel bepaalt immers hoeveel pensioenkapitaal u maximaal op een fiscaal interessante manier kunt opbouwen in uw IPT. Opgelet: Indien u de 80%-regel overschrijdt en dus een te hoge premie heeft gestort, dan is uw bijdrage voor uw IPT deels niet meer fiscaal aftrekbaar. 

 

Het fiscaal voordeel is reeds mooi meegenomen. Hoe deze premies dan belegd worden is bepalend  hoeveel u op pensioenleeftijd uiteindelijk zal ontvangen. Ook dit is belangrijk om dat bij de start goed in elkaar te steken.

Heeft u als particulier of als zelfstandige al uw fiscale mogelijkheden benut of ziet u nog ruimte voor optimalisatie? Maak vóór 10 december 2020 een afspraak met Strategica om dit samen te bekijken. We zetten graag uw financiële en fiscale situatie voor u op punt voor de deadline van 31 december 2020. 

 

contacteer ons

Strategica - Pensioenplanning icoon

Iedereen moet langer aan het werk voor een kleiner pensioen. Het is de realiteit waar we allen mee geconfronteerd worden. Wat zal de impact zijn op uw pensioen?

"Als ondernemers hebben we niet veel tijd voor onze privézaken. Strategica bewaart voor ons het overzicht en stelt doelgerichte oplossingen voor."
Verschelden - Ieper

Schrijf u snel in voor onze nieuwsbrief


 

Hiermee aanvaard ik de Privacyverklaring van Strategica NV
Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor het versturen van de nieuwsbrief.