Heeft u reeds een LEI code?

LEI betekent “Legal Entity Identifier”. Dit is een unieke alfanumerieke code bestaande uit 20 tekens. De code is een identificatie instrument voor vennootschappen die beleggen op financiële markten. Deze code dient om de transacties tussen de verschillende financiële partijen te traceren en de veiligheid te garanderen. Privé personen en vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid vallen niet onder deze regelgeving.

Iedere vennootschap die belegt via zijn of haar vennootschap in financiële instrumenten die op de lijst staan met geviseerde instrumenten diende voor 3 januari 2018 over een LEI-code te beschikken. Heeft u deze nog niet, dan mag uw financiële tussenpersoon geen transacties meer uitvoeren.

Deze nieuwe identificatieverplichting is een gevolg van de financiële crisis van 2009. Europa benadrukt de nood aan meer transparantie en wetgeving op de financiële markten en wil dankzij een wereldwijde identificatie sneller systeemrisico’s detecteren. Iedere vennootschap met rechtspersoonlijkheid (NV, BVBA, VZW, …) die handelt in financiële instrumenten die verhandeld worden op een handelsplatform. Dit zijn onder meer aandelen, warranten, futures, opties, vastgoedbevaks, obligaties, staatsbons en -leningen. De beleggingsverzekeringen, termijnrekeningen, deposito’s, goud en kasbons moeten niet over een LEI-code beschikken. Er geldt op deze financiële instrumenten immers geen rapportering door uw financiële tussenpersoon.

Alle Belgische banken hebben sinds begin 2018 de verplichting om de bovenvermelde transacties van hun klanten-rechtspersonen te melden aan de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Markten en Diensten.

Heeft u nog geen LEI code of heeft u verdere vragen over deze materie? Aarzel dan niet om ons te contacteren voor een persoonlijk onderhoud.

Strategica - Heeft u reeds een LEI code?
Strategica - Familiaal inkomen icoon

Het eerste onderdeel van financiële planning omvat de analyse en optimalisatie van uw gehele gezinsinkomen.

"Persoonlijk vond ik het belangrijk om een goede match te hebben met mijn adviseur en me goed te voelen"
De Bock – Lokeren

Schrijf u snel in voor onze nieuwsbrief


 

Hiermee aanvaard ik de Privacyverklaring van Strategica NV
Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor het versturen van de nieuwsbrief.