Waarom is gespreid beleggen interessant?

Loont het om op regelmatige basis een (klein) bedrag te sparen? Ons inziens wel. Indien u dit doordacht aanpakt, worden vele kleintjes, één groot. We sommen hieronder enkele voordelen en aandachtspunten van gespreid beleggen op:

1. Regelmaat

Gespreid beleggen is beleggen op eigen tempo. Je blijft baas over de tijdstippen waarop er wordt belegd: maandelijks, driemaandelijks, jaarlijks, … Een vast tijdstip kan, maar is niet noodzakelijk. Er moet gekeken worden naar uw buffers en mogelijkheden van ieder moment. In functie hiervan bepaalt u uw eigen ritme en spaarbedrag.

2. Beleggersrisico inperken

Dat vastrentende producten op vandaag weinig tot niets opleveren, daar vertellen we u niets nieuws mee. Om toch wat meer oog op mooi rendement te hebben, wordt er vaak gekeken naar aandelen of andere beursgerelateerde producten. De vraag die zich hierbij steeds stelt is: Wat is het ideale moment om in te stappen? Je kan deze keuzestress vermijden. De risico’s om op een slecht moment in te stappen zijn een stuk kleiner door op periodieke wijze te sparen.

3. Gemiddelde koers

Gespreid beleggen betekent immers dat je op verschillende koershoogtes gaat aankopen, waardoor grote beursschommelingen vermeden worden. Het opgebouwd vermogen zal op deze manier automatisch belegd zijn tegen de gemiddelde koerswaarde.

4. Geen emotionele rollercoaster

Laten we immers wel wezen, beleggen op de beurs is niet voor iedereen weggelegd. We laten ons  gemakkelijk meeslepen door onze emoties en persberichten die de financiële wereld worden ingestuurd. Als we vast, periodiek een som opzij zetten en gespreid gaan beleggen, dan zetten we deze emotionele rollercoaster (grotendeels) buitenspel.

5. Kapitalisatie effect

De kracht van een procent doorheen de tijd mag niet onderschat worden. Het kapitalisatie effect zorgt er voor dat op iedere opbrengst een nieuwe opbrengst wordt gegenereerd. Indien je beslist om bijvoorbeeld op maandelijkse basis €100 te sparen, dan groeit uw belegging op lange termijn uit tot een mooie som. Hoe langer de looptijd van uw belegging, hoe hoger het eindresultaat.

Jong geleerd is oud gedaan. Vroeg beginnen met regelmatig sparen is dan ook de boodschap.

 

 

Strategica - Waarom is gespreid beleggen interessant?
Strategica - Vermogensplanning icoon

Vermogensplanning biedt u comfort en ontzorgt. Één van de absolute succesfactoren is de structuur van deze planning.

"We hebben Strategica gevonden. Zij hebben ons glashelder de do's en dont's uitgelegd."
De Paepe – Landegem

Schrijf u snel in voor onze nieuwsbrief


 

Hiermee aanvaard ik de Privacyverklaring van Strategica NV
Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor het versturen van de nieuwsbrief.