De ‘kaasroute’: binnenkort op een dood spoor!

Belgen die roerende goederen, vaak met voorbehoud van vruchtgebruik, wensen te schenken, maken hiervoor graag een omweg via een Nederlandse notaris. Dergelijk notariële schenkingsakten dienen immers niet te worden geregistreerd in België. Dit betekent dat er op deze schenkingen geen schenkbelasting verschuldigd is. Indien de schenker ook nog eens 3 jaar na de schenking blijft leven, dient ook geen erfbelasting te worden betaald. Een goedkope manier aldus om roerend vermogen (aandelen, een beleggingsportefeuille,…) over te dragen aan bv. de kinderen.

Op 7 juli jl. heeft de Kamercommissie Financiën en Begroting het wetsvoorstel aangenomen tot het verplicht registreerbaar maken van buitenlandse notariële akten die schenkingen van roerende goederen tot voorwerp hebben. De inwerkingtreding is voorzien op 1 december.

Onbelast schenken van roerende goederen via Nederlandse notaris zal in de nabije toekomst dus niet meer mogelijk zijn. Een veelgebruikte planningstechniek om schenkbelasting te vermijden behoort zo definitief tot het verleden.

Speelt u al enige tijd met het idee om roerend vermogen over te dragen aan uw kinderen of echtgeno(o)t(e)? Tijdig actie ondernemen is dan ook vereist. Maar ook met andere planningstechnieken kunnen uw doelstellingen mogelijks worden bereikt. Graag brengen wij uw situatie in kaart en staan onze adviseurs u vervolgens bij om zo tot de beste oplossing te komen. Aarzel niet ons te contacteren voor een vrijblijvend gesprek.

Strategica - Successieplanning icoon

U heeft met zorg uw vermogen opgebouwd. En ooit komt het moment dat u het gaat overdragen.

"Advies met kennis van zaken heeft ons weloverwogen beslissingen doen nemen. Aanrader!"
Leliaert – Temse

Schrijf u snel in voor onze nieuwsbrief


 

Hiermee aanvaard ik de Privacyverklaring van Strategica NV
Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor het versturen van de nieuwsbrief.