Zorgeloos pensioen

Ouder koppel drinkt samen een glas witte wijn

De vier pensioenpijlers spelen een belangrijke rol in een goede pensioenplanning.

Iedereen moet steeds langer werken, en dat voor een kleiner wettelijk pensioen. Door slim gebruik te maken van de beschikbare oplossingen binnen elke pensioenpijler, bouwt u op uw eigen tempo aan een pensioenkapitaal waarvan u later goed kunt leven zonder nu dingen te moeten opgeven. Hoe vroeger u start, hoe beter voor uw pensioenspaarpot.

Strategica organiseert regelmatig gratis regionale voordrachten & webinars over pensioenplanning.

Wat zijn de 4 pensioenpijlers?

Pensioenpijler 1: Wettelijk pensioen

De eerste pensioenpijler is die van het wettelijk pensioen. Dat ontvangt u van de staat. Het bedrag wordt berekend op basis van uw loon, beroepsstatuut (werknemer, zelfstandige,  of ambtenaar) en het aantal gewerkte jaren.

Pensioenpijler 2: Aanvullend pensioen

De tweede pensioenpijler omvat het aanvullend of extralegaal pensioen. Het aanvullend pensioen verkrijgt u via uw zaak of het bedrijf waarvoor u werkt.

 • Voor werknemers bestaat dit uit de groepsverzekering, het pensioenfonds of het sectorpensioen van de werkgever. Vaak betaalt u zelf maandelijks een deel van de pensioenpremie.
 • Voor zelfstandigen bestaat dit uit het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ of sociaal VAPZ), aangevuld met de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) of de Individuele Pensioentoezegging (IPT).

Pensioenpijler 3: Fiscaal sparen

De derde pensioenpijler bouwt u zelf op met een individueel pensioenspaarplan. Via pensioensparen of langetermijnsparen legt u maandelijks of jaarlijks op een fiscaal voordelige manier een bedrag opzij.

Pensioenpijler 4: Niet-fiscaal sparen

U kunt ook sparen zonder fiscaal voordeel. Dat kan bijvoorbeeld via uw spaarrekening, beleggingen, verzekeringen of investeringen in vastgoed.

Kleindochter geeft bloemen water samen met haar opa

Een gepersonaliseerd pensioenplan als beste garantie voor een zorgeloze oude dag.

We liggen allemaal wel eens wakker van ons pensioen. Wat zal er overblijven als wettelijk pensioen? Wat met vroeger stoppen met werken? Welk vermogen zal voldoende zijn om comfortabel te kunnen blijven leven? En wat met eventuele bijkomende medische kosten of een verblijf in een woonzorgcentrum? Allemaal erg terechte vragen. Daarom is het aangewezen om na te denken over manieren om uw pensioenkapitaal bijkomend aan te vullen, zodat u zorgeloos kunt rentenieren met een uitgekiend renteniersplan achter de hand. Misschien heeft u wel grote plannen en moet u daarnaast ook rekening houden met uw pensioen en belastingen bij een verhuis naar het buitenland?

Man en vrouw kijken samen op hun laptop die op de tafel staat

Strategica stelt een fiscaal doordacht pensioenplan voor u op.

Strategica biedt antwoord op al uw vragen en werkt graag met u een fiscaal doordacht pensioenplan uit dat volledig is aangepast aan uw situatie. Onze financiële experten maken voor u in een helder rapport de status op en stellen een financieel pensioenplan voor volgens uw wensen en doelstellingen. Resultaat: u weet waar u staat en wat u moet doen om te genieten van het rustige of net zeer actieve pensioen dat u voor ogen heeft.

Adviseur bespreekt documenten met een klantenkoppel

Een gepersonaliseerd pensioenplan verdient een deskundige begeleiding op maat.

Bij Strategica stoppen we niet bij advies en een concreet plan van aanpak om later onbezorgd te kunnen genieten van uw welverdiende pensioen. Uw persoonlijke financieel adviseur helpt u bij de uitvoer en opvolging van uw pensioenplanning, zodat u gerust kan zijn dat uw vooropgestelde doelstellingen gehaald worden.

Persoon houdt lichtpeertje vast

Blijf geïnformeerd

Blijf goed op de hoogte van de actualiteit over financiële planning.
Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Lachende vrouw kijkt haar man aan

Wat zeggen onze klanten?

Kurt en Laurence uit Loppem zocht een veilige en interessante manier om hun financiële toekomst te vrijwaren. En vonden dit en meer bij Strategica.

Ontdek onze unieke aanpak

Een financiële planning die u écht ontzorgt, focust niet enkel op uw pensioen.

Elk domein telt in financiële planning.

 • Man aan het werk op zijn laptop

  Goed & zeker inkomen

  U werkt hard voor uw centen, voor uw gezin en voor uw zaak. Belastingen betalen, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar goed kunnen leven en sparen, dat doet u het toch voor - ook als het even tegenzit. Strategica analyseert uw inkomsten en helpt u om ze te beschermen en optimaliseren.

 • Gezin geniet van het zicht op zee

  Slim sparen

  Hoe bouwt u een spaarpot op die beschikbaar is wanneer u hem nodig heeft? Een vermogen dat gestaag aangroeit, ook wanneer het klassieke spaarboekje niet meer loont? Waarbij u niet moet kiezen tussen genieten en sparen? Vermogensplanning biedt u comfort en ontzorgt u.

 • Opa leest voor aan kleindochter

  Doordachte nalatenschap

  Gaan moeten we ooit allemaal. De manier waarop, die hebben we helaas niet in de hand. Maar u kunt wie en wat u lief is, wel beschermen met een successieplanning op maat. Zo zorgt u voor uw gemoedsrust en die van uw dierbaren. En daar wacht u best niet mee tot het leven u verrast.

Man van middelbare leeftijd belt met zijn mobiele telefoon

Vragen? Laat het ons weten!

Onze financiële experten staan graag tot uw dienst.