Doordachte nalatenschap

Banner opa en kleinkind

Een slimme successieplanning vraagt een brede kijk op het Belgische erfrecht.

Een weloverwogen plan voor uw nalatenschap omvat veel meer dan het schrijven van een sluitend testament. Het nieuwe erfrecht is complex en vraagt een brede benadering. U wilt geen belangrijke zaken over het hoofd zien of mogelijkheden onbenut laten.

Zo bepaalt de samenstelling van uw vermogen bijvoorbeeld mee hoeveel erfbelasting er nadien op geïnd wordt. Wat regelt u best via erfenis of schenking? Veel koppels informeren naar manieren om de langstlevende partner beter te beschermen in geval van een overlijden en meer flexibiliteit te geven over de roerende en onroerende goederen waarvoor ze samen hard gewerkt en gespaard hebben. Soms willen ouders al een huis of geld schenken bij leven aan één van hun kinderen, zonder daarbij broer of zus te benadelen. Anderen willen dan weer de schenkingen binnen de familie houden of, in het geval van vastgoed, nog even kunnen genieten van de huuropbrengsten.

Gratis informatiesessies

Met Strategica organiseren we regelmatig gratis voordrachten over successieplanning, het nieuwe erfrecht en de erf- en schenkbelasting. Dat doen we online en op verschillende locaties in België.

koppel kijkt naar elkaar

Uw wensen vertaald naar concrete oplossingen

We vertalen uw persoonlijke wensen op een juridisch en fiscaal waterdichte manier naar concrete oplossingen. Zo behoudt u de controle over wat u wilt overdragen en kunt u een hoge erfbelasting vermijden voor uw dierbaren.

Wat is erfbelasting?

De erfbelasting of erftaks - ook wel gekend als successierechten of erfenisrechten -  is de belasting die iemand moet betalen wanneer hij of zij erft van een inwoner van het Vlaamse Gewest.

Hoeveel moet een erfgenaam betalen?

De verschuldigde erfbelasting wordt berekend volgens verschillende tarieven en is afhankelijk van de grootte van de erfenis en de verwantschap of relatie met de overledene. Een erfgenaam is altijd verplicht om een aangifte van nalatenschap in te dienen bij de Vlaamse Belastingdienst. Op basis van die aangifte wordt de erfbelasting berekend. Op de website van Vlaanderen vind je meer informatie over deze tarieven.

Ook in het geval van een niet-geregistreerde schenking is er erfbelasting verschuldigd als de schenker minder dan drie jaar na de schenking overlijdt. Als de schenking wel geregistreerd werd (met een notariële akte), dan zijn er niet langer successierechten verschuldigd, maar wel schenkingsrechten of schenkbelasting. Ontdek de verschillende mogelijkheden voor een schenking.

familie foto

Van situatieanalyse naar oplossingen en actie, op maat van uw wensen

Samen met u stippelen we de meest voordelige manier uit om uw nalatenschap te regelen. Daarvoor analyseren we uw situatie tot in de kleinste details en werken we de geknipte oplossingen uit om uw doelstellingen te bereiken: schenking, testament, zorgvolmacht, wijziging huwelijkscontract, verkoop onroerend goed, maatschap, … . Bent u overtuigd van de beste mogelijkheden voor uw nalatenschap? Dan voeren we de plannen samen met u uit.

foto joeri en klant

Persoonlijke ondersteuning door onze financieel adviseurs en uw vertrouwde partners

Onze financiële experten beheersen de wetgeving tot in de kleinste finesses. Doorheen uw volledige traject houden we nauw contact met externe partijen, zoals uw notaris of uw financiële instelling. Zo bent u altijd verzekerd van persoonlijk advies op maat bij het regelen van uw nalatenschap. Wijzigt de wetgeving of verandert er iets in uw persoonlijke situatie? Dan kunt u op ons blijven rekenen om uw successieplan bij te sturen.

Foto Jacques en Bea

Benieuwd naar de ervaring van onze klanten?

Jacques en Bea uit Denderleeuw wilden hun nalatenschap veiligstellen voor de volgende generaties. Ze ontdekten al snel dat Strategica hen op veel meer vlakken kon ontzorgen.

Elk domein telt in financiële planning.

 • Foto Mieke en klant

  Goed & zeker inkomen

  U werkt hard voor uw centen, voor uw gezin en voor uw zaak. Belastingen betalen, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar goed kunnen leven en sparen, dat doet u het toch voor - ook als het even tegenzit. Strategica analyseert uw inkomsten en helpt u om ze te beschermen en optimaliseren.

 • foto slim sparen

  Slim sparen

  Hoe bouwt u een spaarpot op die beschikbaar is wanneer u hem nodig heeft? Een vermogen dat gestaag aangroeit, ook wanneer het klassieke spaarboekje niet meer loont? Waarbij u niet moet kiezen tussen genieten en sparen? Vermogensplanning biedt u comfort en ontzorgt u.

 • Foto klanten

  Zorgeloos pensioen

  U wilt ook na uw pensioen comfortabel kunnen leven en genieten van de leuke dingen waar u nu misschien wat minder tijd voor heeft. Met het wettelijke pensioen alleen zal dat niet lukken. Start op tijd met een pensioenplanning op maat. Zo bouwt u de nodige reserves op.

Neem Contact op

Vragen? Laat het ons weten!

Onze financiële experten staan graag tot uw dienst.