Neem je pensioen in eigen handen

De afgelopen nieuwsweek stond opnieuw in het teken van uw pensioen. De drie grote vakbonden staakten in Brussel tegen het pensioenbeleid van de regering. Pensioenexperts en professoren luiden tegelijkertijd de alarmbel dat er eigenlijk geen pensioenbeleid is. De regering zegt, met het oog op de verkiezingen, dat de pensioenen nog nooit zo hoog geweest zijn, terwijl de werkgeversorganisaties de vakbonden wijzen op onrealistische verwachtingen.

Iedereen wijst naar elkaar. Ons land heeft echter nood aan een coherent pensioenbeleid op lange termijn. De cijfers spreken voor zich:

  • In 2016 bedroeg de gemiddelde levensverwachting 81,4 jaar. In 1989 bedroeg deze nog 75,8 jaar.
  • De gemiddelde pensioenleeftijd in België ligt rond 60 jaar. Het Europees gemiddelde ligt rond 64 jaar.
  • In 2015 waren er nog 2,3 werkenden per gepensioneerde. In 2040 zal dit nog slechts 1,74 zijn.
  • In 2006 betaalde men in België 26 miljard aan pensioen uit. Op vandaag is dit al 46 miljard.

Zonder duidelijke visie, en hervormingen waar nodig, komt ons wettelijk pensioen zonder enige twijfel onder druk te staan.

Het basisprincipe van ons wettelijk pensioen is solidariteit.

  • Solidariteit tussen generaties.
  • Solidariteit tussen werkgevers en werknemers.
  • Solidariteit tussen ambtenaren, bedienden en zelfstandigen

Het is net deze solidariteit die op vandaag ontbreekt. Binnen elke sector zijn er specifieke pensioenvoordelen, privileges en heilige huisjes, die niemand graag opgeeft. Ergens wel logisch, maar het algemeen belang moet primeren. De meesten zijn voorstander van groene energie, maar niemand wil een windmolen in zijn tuin.

Als burger kan je maar één conclusie vormen: Neem zelf de verantwoordelijkheid over je pensioen! Enkel zo kan je met zekerheid voor een betaalbare oude dag zorgen.

  1. Zet hierbij realistische doelstellingen voor jezelf: wanneer wil ik stoppen met werken? Welke levensstandaard wens ik?
  2. Vertaal deze doelstellingen naar cijfers en budgetten.
  3. Start met sparen, en begin er op tijd aan!

Benut hierbij iedere mogelijkheid die er is! De overheid voorziet hierbij een ruime waaier aan fiscale stimuli die u in staat stellen om op een fiscaalvriendelijke manier een aanzienlijk aanvullend pensioen op te bouwen (pensioensparen, lange termijnsparen, VAPZ, groepsverzekering, IPT, POZ,…). Bekijk hier het volledige overzicht.

Al deze mogelijkheden benut? Voorzie een niet-fiscaal spaarplan, of zorg indien mogelijk voor alternatieve inkomstenbronnen voor later (huurinkomsten, renteniersplan,…)

Neem samen met Strategica je pensioen in eigen handen, want wat je zelf doet, doe je meestal beter.

Strategica - Neem je pensioen in eigen handen
Strategica - Pensioenplanning icoon

Iedereen moet langer aan het werk voor een kleiner pensioen. Het is de realiteit waar we allen mee geconfronteerd worden. Wat zal de impact zijn op uw pensioen?

"Strategica zorgde voor oplossingen op maat van onze familiale situatie. Sterke organisatie in persoonlijk advies!"
Van Damme – Oostende

Schrijf u snel in voor onze nieuwsbrief


 

Hiermee aanvaard ik de Privacyverklaring van Strategica NV
Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor het versturen van de nieuwsbrief.