Verwerpen van uw nalatenschap: eenvoudiger en kosteloos

Volgens cijfers van de Federatie van het Notariaat maken erfgenamen regelmatig gebruik van de mogelijkheid om een nalatenschap kosteloos te verwerpen. Dit jaar werden er in België reeds 20.000 nalatenschappen verworpen.

Wanneer u tot een nalatenschap wordt geroepen, heeft u de keuze om deze te verwerpen of te aanvaarden.

Ingeval van een zuivere aanvaarding van de nalatenschap neemt u de goederen zonder meer in ontvangst en vermengt u deze met uw eigen goederen. U wordt als erfgenaam dus definitief eigenaar. Dit kan betekenen dat u ook definitief schuldenaar wordt en u eventuele schulden zelf zal moeten betalen, zelfs wanneer de passiva de activa overstijgen.

Wanneer u zeker bent dat de schulden meer bedragen dan de inkomsten, dan kan u ervoor kiezen om de nalatenschap te verwerpen. U zal dan niets uit de nalatenschap verkrijgen, maar u zal ook niet verplicht worden tot het betalen van de schulden.

Tenslotte is er nog de mogelijkheid om de nalatenschap te aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. Dit is een soort middenweg tussen de vorige keuzemogelijkheden en wordt toegepast wanneer u geen zekerheid heeft over de schulden van de nalatenschap.

Een deficitaire nalatenschap kan u gratis verwerpen. Ook voor alle nalatenschappen die kleiner zijn dan € 5 000 is dit mogelijk.

Sinds augustus 2017 hoeft u niet langer naar de rechtbank van eerste aanleg om uw keuze officieel te maken. Een nalatenschap verwerpen of aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving kan enkel bij de notaris. Hij zal u begeleiden bij het maken van de juiste keuze.

Strategica - Verwerpen van uw nalatenschap: eenvoudiger en kosteloos
Strategica - Successieplanning icoon

U heeft met zorg uw vermogen opgebouwd. En ooit komt het moment dat u het gaat overdragen.

"Wij zijn op een professionele en discrete manier geholpen. Financieel advies aan de keukentafel is atyptisch geworden."
Heirman – Pepingen

Schrijf u snel in voor onze nieuwsbrief


 

Hiermee aanvaard ik de Privacyverklaring van Strategica NV
Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor het versturen van de nieuwsbrief.