Moet ik een schenking onmiddellijk laten registeren of kan dit later?
Op basis van ons Burgerlijk Wetboek dient iedere schenking in principe te gebeuren via een notariële akte. Dit betekent dat u voor de opmaak van een schenkingsakte moet langsgaan bij een notaris.
Naar aanleiding van een notariële schenking van roerende goederen is schenkbelasting verschuldigd. Deze bedraagt in Vlaanderen 3% voor schenkingen in rechte lijn en tussen partners en 7% voor schenkingen aan alle andere personen.
Toch bestaan er voor roerende schenkingen een aantal alternatieven, waarvoor geen tussenkomst van een notaris vereist is.
Voor goederen die fysiek kunnen worden overgedragen, is een handgift mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan juwelen, meubelen, auto’s,…. Wanneer er echter gelden of effecten worden overgeschreven van de bankrekening van de schenker naar de rekening van de begiftigde, spreekt men van een bankgift. U kan ook schenken door een schuld die iemand heeft ten aanzien van u kwijt te schelden, bijvoorbeeld een lening die u heeft toegestaan aan één van uw kinderen.
De kwijtschelding van een schuld en een hand- en bankgift geven geen aanleiding tot het betalen van schenkbelasting, maar er is wel een risico aan verbonden. Wanneer de schenker binnen de drie jaar (Vlaanderen) na de schenking komt te overlijden, dan zal de begiftigde hierop erfbelasting verschuldigd zijn. Deze tarieven zijn progressief en kunnen hoger oplopen dan de schenkbelasting. Uiteraard heeft u steeds de mogelijkheid om uw schenkingen toch te laten registreren en schenkbelasting te betalen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om een onderhandse akte van een roerende schenking te laten registreren. Een eerste optie is deze ter registratie aanbieden via de post naar één van de scanningscentra. Bij hoogdringendheid heeft u ook de mogelijkheid om de schenking ter plaatse in het kantoor Rechtszekerheid (op afspraak) te laten registreren. Sinds mei 2022 kan dit ook online via MyMinfin. De online registratie via MyMinfin is in principe 24/7 mogelijk. (Lees ook: ‘Registratie van een schenking: in een handomdraai’).
De schenking van in België gelegen onroerende goederen dient steeds door een notaris te gebeuren. Onroerende goederen kunnen niet worden overgedragen via hand- of bankgift.
De tarieven voor een schenking van onroerende goederen in rechte lijn in Vlaanderen variëren van 3% tot 27% in rechte lijn en van 9% tot 40% tussen alle andere personen.
Om de schenkingskost te drukken, kan u overwegen om uw onroerend vermogen in schijven te schenken met een tussenperiode van drie jaar. Als een schenking van een onroerend goed binnen de drie jaar gevolgd wordt door een nieuwe onroerende schenking, tussen dezelfde schenker en dezelfde begiftigde, zal de waarde van de eerste schenking toegevoegd worden aan de waarde van de tweede schenking om het toepasselijke tarief te bepalen. Dit wordt ook de regel van het progressievoorbehoud genoemd. Het progressief tarief op de tweede schenking begint daar waar de eerste schenking eindigde en zal dus hoger liggen (opduweffect). Ook bij een overlijden van de schenker binnen de drie jaar na de laatste schenking, zal er een opduweffect zijn in de erfbelasting, indien er nog onroerende goederen aanwezig zijn in de nalatenschap.
Wil u weten hoe Strategica u kan helpen om uw nalatenschap veilig te stellen? Ontdek hoe wij u kunnen bijstaan in uw successieplanning of maak een vrijblijvende afspraak om uw persoonlijke situatie te bekijken.
Hebt u nog bijkomende vragen met betrekking tot het registreren van een schenking?
Lore en Liese maken deel uit van het fiscaal en juridisch team binnen Strategica.
Lore heeft de master-na-master Fiscaal recht behaald en heeft zich als fiscale adviseur gespecialiseerd op het vlak van inkomstenbelasting, Liese behaalde na haar master Handelswetenschappen Fiscaliteit een postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk. Zij neemt als adviseur het fiscale luik van de dossiers op zich.
Blijf geïnformeerd
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent successieplanning
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.