Externe verhuur staat fiscaal gunstregime familiale vennootschappen niet in de weg
Het Vlaamse fiscaal gunstregime voor familiale vennootschappen maakt het mogelijk aandelen te vererven tegen een verlaagd tarief van 3% of 7% erfbelasting.
Deze maatregel is verbonden aan een aantal voorwaarden. Een van die voorwaarden is de activiteitsvoorwaarde: de vennootschap moet een nijverheids-, handels-, ambachts- of landbouwactiviteit, of een vrij beroep tot voorwerp hebben en deze ook in werkelijkheid uitoefenen. In het kader van een doordacht nalatenschapsplan en fiscale optimalisatie, laat u best nagaan of uw erfgenamen kunnen genieten van het Vlaams fiscaal gunstregime wanneer zij de aandelen zouden erven van uw familiale vennootschap.
Wij bespraken deze activiteitsvoorwaarde al in een eerder blogartikel. Een uitspraak van het Hof van Beroep te Gent van 19 november 2024 (arrest 2023/AR/712) heeft inmiddels verduidelijkt dat de verhuur van bedrijfsvastgoed aan derden niet noodzakelijk verhindert dat er sprake kan zijn van een reële economische activiteit. In dit artikel zoom ik in op deze uitspraak.
Waarover ging deze zaak?
Een holdingvennootschap heeft twee bedrijfsgebouwen die beroepsmatig worden verhuurd:
-
Het ene onroerend goed wordt verhuurd aan een 100% dochtervennootschap, die het gebruikt als kantoor en garage.
-
Het andere onroerend goed wordt verhuurd aan een derde, die het gebruikt als bedrijfsruimte voor de verkoop, het onderhoud en de reparatie van personenwagens en lichte bedrijfsauto’s.
Beide panden worden gebruikt voor commerciële doeleinden en genereren structurele jaarlijkse inkomsten voor de holdingvennootschap. Voor het jaar 2019 bedroeg de netto-omzet 185.585 euro.
Het oordeel van de Vlaamse Belastingdienst
De Vlaamse Belastingdienst (hierna: Vlabel) oordeelde dat de holdingvennootschap niet voldeed aan de activiteitsvoorwaarde omdat de vennootschap hoofdzakelijk vastgoed verhuurde. Volgens de Vlaamse Belastingdienst vormt dit in principe geen reële economische activiteit. Uitzonderlijk is dit volgens Vlabel wel het geval, meer bepaald als alle onroerende goederen bedrijfsgebouwen zijn die uitsluitend binnen de groep worden verhuurd (= exclusieve intragroepsverhuur van bedrijfsgebouwen).
… van tafel geveegd door het Hof van Beroep te Gent
Vastgoedactiviteiten zijn volgens het Hof niet per definitie uitgesloten om te kwalificeren als een reële economische activiteit. Het Hof van Beroep te Gent bevestigde andermaal dat vastgoedactiviteiten op zichzelf genomen als een economische activiteit beschouwd kunnen worden, indien deze activiteiten het louter passief beheer van vastgoed overstijgen en op een duurzame wijze een maatschappelijke meerwaarde creëren (zie eerder bijvoorbeeld, Gent 21 juni 2022, 2021/AR/496). Dit was in de voorliggende zaak het geval vermits beide onroerende goederen voor lange termijn beroepsmatig worden verhuurd.
Hof verwierp verder de opvatting van Vlabel dat alleen intragroepsverhuur zou kwalificeren als economische activiteit. Door externe verhuur (verhuur aan derden) uit te sluiten, voegt Vlabel volgens het Hof onterecht een (exclusiviteits-)voorwaarde toe aan de wet. Als intragroepsverhuur op zich al een economische activiteit vormt, is het volgens het Hof overigens niet relevant of er daarnaast ook onroerend goed extern wordt verhuurd.
Het belangrijkste actief van de vennootschap bestond bovendien uit liquide middelen op depositorekeningen, maar dit doet geen afbreuk aan het bovenstaande.
Vlabel heeft geen cassatieberoep ingesteld tegen dit arrest. Een gunstige ontwikkeling dus voor familiale vennootschappen die vastgoed verhuren, aangezien een dergelijke vastgoedactiviteit wel degelijk een reële activiteit kan uitmaken. Dat er ook onroerend goed verhuurd wordt aan derden betekent niet dat het gunstregime niet meer van toepassing kan zijn.
Laat u begeleiden met kennis van zaken
Navigeren door de complexe fiscale en juridische regelgeving vereist expertise. De financiële, fiscale en juridische experten van Strategica volgen de laatste ontwikkelingen op de voet en bieden u gericht en actueel advies op maat. Zo bent u verzekerd van een optimaal financieel plan, ook wanneer een vererving van aandelen binnen een vennootschap speelt.
Auteur
Sven Hubrecht (LinkedIn) is advocaat en heeft meer dan 20 jaar ervaring op zak inzake familiale vermogensplanning.
Blijf geïnformeerd
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent successieplanning.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.