Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Voordrachten
  • Onze verhalen
  • Nieuws
  • Jobs
  • Neem contact op
  • My Strategica
Home
Mobile menu expand icon Menu Sluiten
  • Strategisch advies
    • Wie zijn we?
    • Wat we doen
    • Onze unieke aanpak
  • Goed & zeker inkomen
  • Slim sparen
  • Zorgeloos pensioen
  • Doordachte nalatenschap
  • Voordrachten
  • Onze verhalen
  • Nieuws
  • Jobs
  • Neem contact op
  • My Strategica

Wat brengt 2023 ons op fiscaal vlak

Kruimelpad

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Wat brengt 2023 ons op fiscaal vlak
foto wat brengt 2023

Delen

Facebook
Linkedin
E-mail
Print

Meer over

Inkomen

Een nieuw jaar brengt meestal heel wat veranderingen met zich mee. Zo worden postzegels, een doktersbezoek en drinkwater flink duurder. Het capaciteitstarief voor energie werd ingevoerd en kersverse vaders krijgen voortaan 20 dagen geboorteverlof. Maar wat zijn nu de belangrijkste veranderingen op fiscaal vlak? Hieronder geven wij u 10 belangrijke aandachtspunten mee voor 2023.

 

1.  Lonen stijgen

Het jaar 2022 werd ongetwijfeld gekenmerkt door een hoge inflatie. Door de automatische indexering worden de lonen grotendeels afgestemd op die hoge inflatie. Zo werd recent bekend gemaakt dat vele bedienden (o.a. PC200) hun loon in januari zien stijgen met 11,08%. Voor andere werknemers of ambtenaren werd het loon geleidelijk aan geïndexeerd in de loop van 2022. Het moment en het bedrag van de loonwijziging hangt namelijk af van het paritair comité waarin u bent tewerkgesteld.

Om te vermijden dat werknemers hogere belastingen zou betalen ingevolge deze indexatie, worden ook de belastingschalen herrekend. Hierdoor zouden werknemers netto meer overhouden.

2. Onroerende voorheffing stijgt

Door de hoge inflatie in 2022 worden niet alleen de lonen geïndexeerd, ook andere fiscale bedragen worden geïndexeerd. Zo wordt ook het kadastraal inkomen (KI) geïndexeerd. Aan de hand van het KI wordt bepaald hoeveel onroerende voorheffing u moet betalen voor uw woning. In 2023 zal u ongeveer 10% meer onroerende voorheffing dienen te betalen.

3.  Co-ouderschap

Kinderen kunnen slechts op één adres gedomicilieerd zijn, ook al wonen zij afwisselend bij elke ouder in door het co-ouderschap. Vóór 1 januari 2023 kon de co-ouder bij wie het kind niet gedomicilieerd was, geen (gedeeltelijke) vermindering van de onroerende voorheffing verkrijgen. Het Grondwettelijk Hof oordeelde recent dat dit discriminatie uitmaakte. Vanaf 1 januari 2023 kan op aanvraag een proportionele verdeling gemaakt worden van deze vermindering.

4.  Flexijobs uitgebreid  

Flexijobs zijn een manier om onbelast bij te verdienen. Dat was tot nu toe enkel mogelijk in de horecasector en bij de kleinhandel. De regeling wordt nu uitgebreid naar de land- en tuinbouw, evenementen, cultuur en bioscoopzalen en de zorg- en sportsector.

5.  Hervorming auteursrechten

Creëert u intellectuele of artistieke werken, dan kan u uw prestaties laten vergoeden via auteursrechten. Inkomsten uit auteursrechten en naburige rechten genieten een fiscaalgunstig regime en worden slechts belast aan het tarief van 15%.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het toepassingsgebied van dit gunstregime fors ingeperkt. In volgend artikel kan u ontdekken wat de hervorming juist voor u inhoudt.

6.  FBB voor royalty’s

Als Belgisch rijksinwoner wordt u belast op uw wereldwijd inkomen. Stel u ontvangt royalty’s uit het buitenland. Wanneer in het buitenland een bronheffing op deze royalty’s werd ingehouden, dan kan een forfaitair bedrag met de Belgische belasting worden verrekend om zo dubbele belasting te vermijden. Het forfaitair gedeelte van de buitenlandse belasting (FBB) bedraagt op heden 15%.

Voortaan zal de verrekening beperkt worden tot de werkelijk betaalde buitenlandse bronheffing teneinde misbruik te vermijden. Dit is van toepassing voor belastbare tijdperken die vanaf 31/12/2023 worden afgesloten.

7.  Autofiscaliteit anno 2023

Eind 2021 werd de wet rond ‘fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit gelanceerd. De vergroening zal trapsgewijs in voege treden. We halen kort nog even de spelregels voor 2023 aan.

Voor de bedrijfswagens aangekocht vóór 1 juli 2023 blijft de huidige aftrekregeling behouden. Voor de bedrijfswagens met een (gedeeltelijke) brandstofmotor, aangeschaft tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025, wordt de fiscale aftrekbaarheid geleidelijk afgebouwd om volledig uit te doven in 2028. Deze afbouw gaat in vanaf aanslagjaar 2026. Voor de hybride wagens, aangeschaft na 1 januari 2023, wordt de fiscale aftrekbaarheid van de brandstofkosten beperkt tot 50%, om het elektrisch rijden met dit soort wagens maximaal te stimuleren.

Wie aan elektrische wagens denkt, denkt meteen ook aan laadpalen. Particulieren die thuis een intelligent laadstation plaatsen, kunnen rekenen op een belastingvermindering via de jaarlijkse aangifte in de personenbelasting. Deze belastingvermindering wordt nu stelselmatig afgebouwd. Wie deze investering deed vóór 1 januari 2023, kon rekenen op een belastingvermindering van 45%. In 2023 bedraagt het tarief nog 30%, met een absoluut maximum van € 1 750 per laadpaal. Ook ondernemingen kunnen genieten van fiscale steun indien ze investeren in publiek toegankelijke slimme laadpalen. Dergelijke investering tussen 31/03/2023 en 31/08/2024 geeft recht op een kostenaftrek van 150%, wat voorheen 200% was.

8.  Fiscale proceduretermijnen verlengd 

Vanaf aanslagjaar 2023 worden de onderzoeks- en aanslagtermijnen van de inkomstenbelastingen aanzienlijk verlengd, maar alleen voor de toekomst. Bij niet-aangifte of laattijdige aangifte worden ze verlengd van 3 naar 4 jaar. In complexe situaties of fraudesituaties is er zelfs sprake van respectievelijk 6 en 10 jaar. Het bewaren van boeken en bescheiden wordt ook verlengd tot 10 jaar.

Daartegenover staat dat ook de bezwaartermijn voor de belastingplichtige wordt verlengd. Wenst u bezwaar aan te tekenen tegen een aanslag, dan heeft u voortaan 1 jaar de tijd in plaats van 6 maanden.

9.  Wijziging statuten aan WVV : deadline nadert

Indien uw vennootschap werd opgericht vóór 1 mei 2019, dan is 2023 het laatste jaar om de statuten van uw vennootschap aan te passen overeenkomstig de bepalingen van het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. Wacht niet tot de deadline van 31 december 2023.

10.  Bezoek aan de notaris

Sedert 1 januari 2023 zijn de hervormingen binnen het notariaat in voege. Hierdoor worden heel wat transacties goedkoper. Wie in 2023 een gezinswoning koopt of een BV wenst op te richten, zal minder notariskosten moeten betalen. Ook wordt nu een vast ereloon voor de notaris vastgelegd met betrekking tot familiale akten, zoals bijvoorbeeld de zorgvolmacht. Voor globale erfovereenkomsten zal het ereloon worden berekend in functie van het te verdelen vermogen.

Tine
Tine
Senior fiscaal adviseur
Liese Portret
Liese
Junior fiscaal adviseur

Tine en Liese maken deel uit van het fiscaal en juridisch team binnen Strategica.

Tine heeft de master-na-master Fiscaal recht behaald en heeft zich als fiscale adviseur gespecialiseerd op het vlak van inkomstenbelasting, Liese behaalde na haar master Handelswetenschappen Fiscaliteit een postgraduaat Fiscaal Recht & Fiscale Praktijk. Zij neemt als adviseur het fiscale luik van de dossiers op zich

Foto meer weten?

Blijf geïnformeerd

Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Ontdek meer van onze nieuwsartikels omtrent inkomensplanning.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief Lees meer nieuws over vermogensplanning Lees meer nieuws over inkomen
foto voordracht Tom

Neem deel aan onze infosessies

De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis regionale en online infosessies over de verschillende domeinen van financiële planning.

Bekijk onze voordrachten

Ontdek onze unieke aanpak

Een financiële planning die u écht vooruithelpt, vraagt om een unieke aanpak.

Ontdek onze unieke aanpak
19/01/2023

Delen

Facebook
Linkedin
E-mail
Print

Gerelateerde nieuwsberichten

foto auteursrechten

Hervorming auteursrechten

Lees meer
foto video benoit

Wat doen met mijn spaargeld in functie van inflatie?

Lees meer
Electrische wagens aan de laadpaal

Op weg naar groene mobiliteit

Lees meer
Man zit te werken op zijn terras

Bijverdienen na pensionering

Lees meer
Vrouw met kaft waarop tax staat geschreven

Effectentaks 2.0

Lees meer
Terras met zetels aan vakantiehuis

Binnenkort ook een kadastraal inkomen voor uw buitenlandse vakantiewoning!

Lees meer

Over Strategica

Strategica is een financieel adviesbureau dat klanten doelgericht financieel advies op maat biedt voor de verschillende domeinen van financiële planning (inkomen, vermogen, pensioen en nalatenschap).  

RPR Gent BE0656.944.871
FSMA 115538A

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief

Sitemap

  • Strategisch advies
  • Goed & zeker inkomen
  • Slim sparen
  • Zorgeloos pensioen
  • Doordachte nalatenschap
  • Voordrachten
  • Jobs
  • Nieuws
  • Neem contact op
  • My strategica
  • Onze nieuwsbrief

Neem contact op

Strategica
Groendreef 37 bus 1A,
9880 Aalter
België
+32 9 277 03 11
info@strategica.be
Facebook
LinkedIn
Youtube
  • © Strategica 2022
  • Privacyverklaring
  • Cookieverklaring
  • Wettelijke bepalingen
  • Disclaimer