Valt een vakantieverblijf onder verhinderend bezit voor verlaagd verkooprecht?
In het Vlaamse Gewest kan u onder bepaalde voorwaarden genieten van een verlaagd verkooprecht van 2% voor de aankoop van de enige en eigen woning. In een eerder expert-artikel gingen we hier al dieper op in. Eén van de voorwaarden voor dit verlaagd tarief luidt dat kopers geen andere woning of bouwgrond mogen bezitten in volle eigendom. In de wetgeving spreekt men in dat geval van ‘verhinderend bezit’.
Maar wat valt nu juist onder deze noemer? In dit artikel geef ik het antwoord op deze vraag aan de hand van dit arrest van het Hof van Beroep van Gent.
Het Hof deed in deze zaak uitspraak over een casus waarbij een echtpaar tien jaar geleden een onroerend goed had aangekocht dat in de aankoopakte beschreven stond als een vakantieverblijf. Tien jaar later wensen ze aanspraak te maken op het verlaagd tarief voor de aankoop van de enige en eigen woning en verklaren in de aankoopakte dat ze eigenaar zijn van een chalet. Het echtpaar is van oordeel dat dit geen verhinderend bezit vormt voor het verlaagd tarief aangezien op het adres van de vakantiewoning geen permanente bewoning is toegestaan.
Vlabel: bezit van een caravan of chalet vormt verhinderend bezit
De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) weigerde echter het verlaagd tarief toe te kennen en verwijst hiervoor naar een eerder standpunt. Daarin staat dat het bezit van een caravan of een chalet een beletsel vormt voor de toepassing van het verlaagd tarief.
Vlabel hanteert hierbij een strenge en ruime definitie van het begrip woning, zijnde een onderkomen waarin men tijdelijk of permanent onderdak heeft om er te leven of te slapen. Bovendien oordeelt Vlabel dat wanneer een onroerend goed kan dienen voor huisvesting van één persoon, dit als verhinderend bezit wordt beschouwd, ongeacht of
-
het gaat om een tijdelijke of permanente huisvesting, en
-
er inschrijving in het bevolkingsregister op dat adres mogelijk is.
Hof van Beroep: toch geen verhinderend bezit
In de Vlaamse Codex Fiscaliteit (VCF) staat geen definitie van de begrippen 'woning' en 'huisvesting'. In deze case was het Hof van oordeel dat het criterium 'huisvesting' enige mate van standvastigheid en permanentie vereist en stelt verder dat de term in zijn gebruikelijke betekenis kan afgezet worden tegen opvang of vormen van tijdelijk verblijf zonder enige standvastigheid, zoals een toeristisch verblijf.
Het resultaat? Volgens het Hof van Beroep van Gent kwalificeert een chalet in een recreatiegebied, waar permanente bewoning verboden is, niet als een woning. Bijgevolg vormt het bezit van ervan geen belemmering voor de toepassing van het verlaagd tarief in het verkooprecht bij de latere aankoop van de enige en eigen woning. Het echtpaar kreeg in deze zaak dus gelijk van het Hof en kon wel aanspraak maken op het verlaagd tarief van 2% bij de aankoop van hun woning.
Vraag deskundig advies voor uw persoonlijk financieel plan
Bij Strategica volgen onze financiële, fiscale en juridische experten de fiscaal-juridische actualiteit en rechtspraak op de voet, met één doel: u correct en op maat adviseren. Of u nu een vakantieverblijf wenst aan te kopen, een onroerend goed wilt doorgeven aan uw kinderen in het kader van een doordachte nalatenschapsplanning, of een andere vastgoedbeslissing overweegt, het is cruciaal op de hoogte te zijn van de frequente wetswijzigingen en uitspraken van Vlabel en andere instanties. Enkel zo kunt u rekenen op financieel en fiscaal advies dat volledig afgestemd is op uw persoonlijke situatie en wensen.
Auteur
Amber (LinkedIn-profiel) behaalde een master handelswetenschappen finance en risicomanagement en een master handelswetenschappen fiscaliteit. Ze neemt als fiscaal adviseur het fiscale leuk van de dossiers op zich.
Vraag persoonlijk advies
Een sterk financieel plan is altijd maatwerk. Contacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Blijf geïnformeerd
Blijf op de hoogte van de actualiteit over financiële planning. Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Neem deel aan onze infosessies
De Strategica-experten komen regelmatig aan het woord tijdens onze gratis voordrachten over de verschillende domeinen van financiële planning.